Finnpulp main image

FINNPULP OY – merkittävä havuselluinvestointi suunnitteilla Kuopioon

2.2.2015

Suomalaisomisteinen Finnpulp Oy suunnittelee uuden sellutehtaan perustamista Suomeen. Metsäteollisuustaustaisten yksityishenkilöiden omistaman yhtiön tavoitteena on tuoda markkinoille uusi toimija, joka rakentaa Suomeen maailman moderneimman ja suurimman havusellutehtaan. Kokonaisuudessaan hankkeen budjetti on 1,4 miljardia euroa.

Suunnittellun havusellutehtaan tuotantokapasiteetti tulee olemaan 1,1 miljoonaa tonnia havusellua, 60 000 tonnia mäntyöljyä ja 0,8 TWh biosähköä valtakunnan verkkoon. Yhtiön sähkömarkkinoille tuottaman biosähkön osuus on 1 % maamme vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Finnpulpin lähtökohtana on hyödyntää globaalien havusellumarkkinoiden positiivista kehitystä samalla kun maamme käytössä oleva sellutuotannon teknologia on vanhenemassa.Pitkäkuituisen havusellun markkinoiden kasvu perustuu pehmopaperien ja pakkausmateriaalien jatkuvasti kasvavaan maailmanlaajuiseen kysyntään. Vajaakäytössä olevat metsävaramme tarjoavat erinomaisen raaka-ainepohjan alan jätti-investoinnille. Puuta tiedetään riittävän myös selluteollisuuden muiden suunnitteilla olevien investointien toteutuessa.

Suomi tarjoaa investoinnille ihanteellisen toimintaympäristön. Maamme metsäklusteri ja sen johtava teknologiaosaaminen ovat maailman huippua. Parhaiten hankkeeseen soveltuvaksi tehdaspaikkakunnaksi on valittu Kuopio.

Finnpulpin hanketta on valmisteltu vuodesta 2012. Yhtiö perustettiin toukokuussa 2013. Soveltuvuus-arvio hankkeen toteuttamiskelpoisuudesta valmistui helmikuussa 2014. Finnpulpin tavoitteena on aloittaa ympäristövaikutusten arviointi kevään 2015 aikana, jonka jälkeen yritys voi hakea ympäristölupaa. Jonka jälkeen hanke etenee vaiheittain investointipäätökseen. Hankkeen rahoitusneuvottelut ovat käynnissä niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin sijoittajien kanssa.

Finnpulpin tehdashankkeessa paino laitetaan erityisesti ympäristön huomioimiseen tuotannon kaikissa vaiheissa. Tehdas tulee olemaan hiilineutraali ja täyttämään kaikki eurooppalaisen lainsäädännön uusimmat normit.

Lataa tulostettava tiedote (pdf) »

Yhteystiedot
medialle

Finnpulp

Martti Fredrikson
toimitusjohtaja
martti.fredrikson@finnpulp.fi

Tehdashanke

Timo Piilonen
johtaja
timo.piilonen@finnpulp.fi