Havusellua tarvitaan tulevaisuudessakin

Ei kommentteja

Globaali markkinasellukauppa on nykyhinnoilla nettoarvoltaan 35-40 miljardia euroa. Kaupan arvo voi vaihdella huomattavastikin johtuen selluhinnan volatiliteetista sekä euron ja dollarin välisistä kurssivaihteluista. Globaali markkinasellu hinnoitellaan Yhdysvaltain dollareissa.

Havusellun osuus globaalista markkinasellusta on vajaat 40 prosenttia. Suurin osa havusellusta valmistetaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Merkittävimmät tuottajamaat ovat Kanada, USA, Suomi ja Ruotsi. Näiden jälkeen tulevat Chile ja Venäjä. Muut ovat pieniä.

Havusellun asiakassegmenteistä kasvavat nopeimmin pehmopaperit ja kartongit. Samoin useiden erikoispapereiden sekä vaippojen ja inkontinenssituotteiden kysyntä on kasvussa. Toimistopapereissa kasvu jatkuu kehitysmaissa, mutta on pysähtynyt kehittyneillä makkinoilla. Sähköinen viestintä on kääntänyt sanoma- ja aikakauslehtien kysynnän laskuun. Tämä on vähentänyt niistä saatavan kierrätyskuidun määrää, joka korvataan neitseellisellä kuidulla eli sellulla.

Maantieteellisesti havusellun kysyntä on suurinta Euroopassa ja Kiinassa. Kummankin markkinaosuus on tällä hetkellä noin 30 prosenttia. Lähivuosien kasvu kohdistuu Aasiaan ja siellä erityisesti Kiinaan, joka vienee kärkipaikan Euroopalta. Samanaikaisesti Kiinassa suljetaan vanhoja sellutehtaita, jotka eivät täytä nykyajan ympäristövaatimuksia. Se osaltaan lisää tuontisellun tarvetta Kiinaan.

Sellutehtaiden elinkaareksi on laskettu 30 vuotta. Viimeksi uusi havusellutehdas on käynnistynyt 2004 eli 12 vuotta sitten. Maailman havusellutehtaiden keski-ikä on runsaat 20 vuotta ja suurimmassa tuottajamaassa Kanadassa peräti 25 vuotta. Vanhojen havusellutehtaiden sulkemisia on lähivuosina näköpiirissä. On aika modernisoida kapasiteetia.

Havusellun kysyntä kasvaa. Kysynnän vetureina ovat pehmopaperi, kartongit sekä maantieteellisesti Aasia ja Kiina. Sellutehtaat rakennetaan sinne, missä on puuta. Useat nykyiset havusellutehtaat ovat jo elinkaarensa loppupäässä ja uutta kapasiteettia tarvitaan. Tässä on tilaus Finnpulpin uudelle 1,2 miljoonan tonnin havusellutehtaalle Kuopioon.

Jyrki Yrjö-Koskinen, Finnpulpin hallituksen jäsen

Jyrki Yrjö-Koskinen 
Finnpulpin hallituksen jäsen

Keskustellaan

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot
medialle

Finnpulp

Martti Fredrikson
toimitusjohtaja
martti.fredrikson@finnpulp.fi

Tehdashanke

Timo Piilonen
johtaja
timo.piilonen@finnpulp.fi