Vuosi 2018 – Vakaasti toimimalla kohti tavoitetta

Ei kommentteja

Kirjoittaja: Martti Fredrikson, Finnpulp

Metsäteollisuudesta on kuluneena vuonna ollut maamme ykköspuheenaiheita. Useat isot investoinnit ja IPCC:n ilmastoraportti ovat nostaneet metsiemme kestävän hoidon uuteen rooliin. Metsien merkitys on maallemme suuri. Mallikelpoisen metsänhoidon avulla on saavutettu ennätyksellinen metsävaranto ja suuri hiilinielu. Nämä vaikuttavat myös siihen, että meillä on maailman paras ilman laatu. Lisäksi metsäteollisuuden monipuolinen arvoketju tarjoaa työtä 150 000 suomalaiselle ja tuottaa maamme vientitulosta viidenneksen.

Uudet hankkeet, kuten Finnpulp, vahvistavat entisestään metsän taloudellista ja ympäristöarvollista merkitystä. Siitä kertoo esimerkiksi Luken juuri päivitetty raportti. Sen mukaan pitkäjänteinen aktiivinen metsänhoito on kasvattanut metsien hiilinielua samalla, kun kestävien hakkuiden kantokyky on noussut lähelle 90 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Vuosi 2018 on ollut ratkaiseva Finnpulpin hankkeen edistämisessä kohti rakennusvaihetta. Vuoden aikana lupaprosessit, kuten Kuopion Sorsasalon tehdasalueen asemakaava ja ympäristölupa, ovat edenneet merkittävästi. Tärkeät logistiikan periaatepäätökset on saatu tehdyksi ja itse laitoksen esisuunnittelu sekä teknisten ratkaisujen valinta on hyvässä vauhdissa. Hankkeen parissa ahertavat niin arkkitehdit, insinöörit kuin useat laitevalmistajat. Kaiken mahdollisti toukokuussa onnistuneesti suoritettu hankkeen toisen kierroksen rahoitus.

Tämän hetken työ on lopullisen investointipäätöksen valmistelua. Käytännön tehdassuunnittelun rinnalla suuri osa ajastamme menee lopullisten rahoitusratkaisujen kartoittamiseen. Tulevaisuutta suunniteltaessa myös metsäteollisuuden osaamisen ja osaajien riittävyys sekä liikenneratkaisujen toteutuminen askarruttavat. Miten siis turvaamme toimialalle välttämättömän koulutetun henkilöstön saatavuuden lähivuosina tapahtuvien eläköitymisten jälkeen, ja miten esimerkiksi varmistamme tiestömme kantokyvyn edessämme olevina kasvun vuosikymmeninä. Näissä tarvitsemme laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Valtion rooli kysymysten ratkaisemisessa on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi ilman valtion panostuksia liikenneverkoston kunnostuksiin ei nykyaikaisen biotuotetehtaan kuljetusten luotettava organisointi onnistu.

Kuopion ja Siilinjärven yhdistävää uutta Jännevirran siltaa juhlittiin marraskuun lopulla. Tämä myös Finnpulpin toiminnan kannalta merkittävä hanke on hieno esimerkki siitä, miten hyvä suunnittelu ja siihen pohjautuva selkeä toiminta tarjoavat erinomaisen lopputuloksen. Uusiin korkeuksiin nouseva silta toteutui Liikenneviraston johdolla ennätysajassa, kolmanneksen budjetoitua halvemmalla, kaikkien yhteistyöhön osallistuneiden tahojen onnistumisen ansiosta. Sillanrakentamisen esimerkkiä seuraten, Finnpulp haluaa luoda henkistä ja taloudellista arvoa Suomen viennille, Kuopion alueelle ja kaikille sidosryhmilleen pitkälle tulevaisuuteen.

Kiitokset kaikille yhteistyötahoillemme kuluneesta vuodesta, rauhaisaa joulun aikaa ja erinomaisia tekoja vuonna 2019!

Keskustellaan

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot
medialle

Finnpulp

Martti Fredrikson
toimitusjohtaja
martti.fredrikson@finnpulp.fi

Tehdashanke

Timo Piilonen
johtaja
timo.piilonen@finnpulp.fi