Finnpulp main image

Finnpulp-biotuotetehdas on koko Itä-Suomen kärkihanke

Ei kommentteja

Kirjoittaja: Jarmo Pirhonen, Kuopion kaupunginjohtaja

Finnpulp biotuotetehdas on kasvavan Kuopion ja koko Itä-Suomen kärkihanke. Tehtaan vaikutukset pohjoissavolaiseen elinkeinoelämään tulevat olemaan merkittävät. Se kasvattaa alueen vientituloa kolmanneksella ja työllistää Pohjois-Savossa vakituisesti 1 500 henkilöä. Hanke on siis erittäin merkittävä koko Suomen mittakaavassa. Biotuotetehtaan toteutuminen vauhdittaa alueen muun yritystoiminnan kannalta kriittisiä, isoja valtiollisia infrastruktuuri-investointeja, tärkeimpänä Itä-Suomen rautatieverkon kehittämisen.

Finnpulp mahdollistaa biotalouden ekosysteemin muodostumisen vaikutusalueelleen. Kuopion ja Joensuun yliopistokampuksilta löytyy vahvaa osaamista näiltä tieteenaloilta. Tämä luo monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi sellutuotannon jatkojalostuksessa ja uusien biotuotepohjaisten innovaatioiden kehittämiselle. Suurhankkeen tarjoamien mahdollisuuksien rinnalla alueellisen osaamisen kehittäminen vaatii tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Tärkeää on varmistaa koulutuksen ja oppilasmäärien riittävyys erityisesti metsätalouden, logistiikan ja palvelun aloilla. Lisäksi alueen korkeakoulutuksen resursseista tulee pitää huolta.

Varsinaisen toimintansa aikana tehdas tulee työllistämään Suomessa 3 400 henkeä, joista noin 200 toimii Finnpulpin omassa organisaatiossa. Loput työpaikoista syntyvät kumppaniyrityksiin. Pohjois-Savossa tämä tarkoittaa 1 300 uuden osaajan työllistymistä alihankintayrityksiin. Puunkorjuun ja metsätalouden saralla tarve on 500 henkeä sekä tehdaslogistiikan ja tuotannon ylläpitopalveluiden osalta noin 620 henkeä. Näistä 200 on kuljetusalalla. Erilaisina yritystoiminnan tukipalveluina, kuten laboratorio-, IT- ja taloushallinnon työtehtävinä Finnpulp tulee ostamaan vuosittain noin 130 henkilön työpanoksen. Edellä mainittujen lisäksi tulevat biotuotannon ekosysteemin myötä syntyvät työpaikat.

Ennakoivaa yhteistyötä

Finnpulpin tuotannon arvioidaan käynnistyvän vuonna 2021. Pohjois-Savon oppilaitokset ja Finnpulp ovat tehneet yhteistyötä alueellisen osaamispääoman ennakoimiseksi syksystä 2018 alkaen. Tärkeimmässä roolissa tässä ovat Savon ammattiopisto (Sakky) ja Savonia, jotka tarjoavat tutkintokoulutuksen lisäksi ammatillista koulutusta uusien osaamistarpeiden tyydyttämiseksi.

Sakky on panostamassa metsäsektorin koulutuksiin 1,9 miljoonaa euroa maakunnallista kärkihankerahoitusta. Tämä ohjautuu koulutusohjelmiin sekä niiden tarvitsemaan teknologiaan. Jo tänä keväänä oppilaitoksen metsäkoneenkuljettaja -koulutukseen on tullut ennätysmäärä hakemuksia ja näyttää, että vain pieni osa hakijoista saa opintopaikan.

Savonian roolina on vastata kone-, sähkö-, tietotekniikka-, energia-, ympäristö- ja rakennusalojen insinöörien sekä tradenomien tutkinto- ja muuntokoulutuksista.

Itä-Suomen kasvavat puuvarannot tukevat hyvin tämän merkittävän hankekokonaisuuden toteuttamista. Suomi tarvitsee teollisia työpaikkoja ja hyvinvointimme vahvaa vientiteollisuutta!

Jarmo Pirhonen
Kaupunginjohtaja

Keskustellaan

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot
medialle

Finnpulp

Martti Fredrikson
toimitusjohtaja
martti.fredrikson@finnpulp.fi

Tehdashanke

Timo Piilonen
johtaja
timo.piilonen@finnpulp.fi